Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия следи внимателно ситуацията в Черна гора след парламентарните избори

Русия

Парламентарните избори в Черна гора бяха следени внимателно от руските медии. Този интерес не е случаен, защото Москва се опитва да спре интеграцията на малката западнобалканска държава в НАТО. Както съобщава в коментарен план една от сръбските електронни медии, в Черна гора отново е спокойно, а изборите са преминали в много напрегната обстановка, според нея.

Руското външно министерство нееднократно призоваваше Подгорица да проведе референдум сред гражданите си по отношение на присъединяването си към НАТО. В Москва в общественото пространство се припомнят непрекъснато протестите в Черна гора от края на миналата и началото на тази година, както и съмнителни моменти от биографията на премиера Мило Джуканович. През последната половин година отношенията между Русия и Черна гора се промениха значително, обаче в негативна посока, след като премиерът Джуканович обяви, че страната му все пак ще извърви пътя докрай за членство в НАТО. 

Русия залага сериозно на основната опозиционна сила в Черна гора, Демократичния фронт, в опит да спре интеграцията на страната в НАТО. Руските медии засега допълват, че парламентарните избори в Черна гора са поставили край на управлението на Мило Джуканович.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна