Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракските кюрдски сили съобщиха, че временно преустановяват настъплението към Мосул

| обновено на 18.10.16 в 12:13
Снимка: БТА

Иракските кюрдски сили съобщиха, че временно преустановяват своето настъпление към град Мосул - бастионът на терористичната групировка "Ислямска държава" /ИД/ в Ирак.

Решението идва, след като армията си възвърна контрола над няколко села, източно от града, включително и над град Нимруд, намиращ се югоизточно от Мосул.

Полковник от кюрдските милиции – пешмерга, заяви, че силите му са постигнали набелязаните цели, затова и днес през деня "просто остават на позициите си" в района Хазер. Прекъсването идва след дни на интензивни боеве, включващи въздушни удари, използване на тежка артилерия, както и атентати с коли бомби от страна на джихадистите.

Битката за Мосул - вторият по големина иракски град и последен голям бастион на ИД в страната - започна вчера, като се съобщава, че и през нощта са продължили боевете между бойци на ИДИЛ и иракската армия.

Офанзивата срещу бастиона на ИДИЛ в Ирак изпреварва графика, посочи по-рано  Питър Кук, говорителят на американското министерство на отбраната. Според него, иракската армия и кюрдското опълчение успешно изпълняват набелязаните цели. През първия ден от офанзивата те са освободили около 200 кв. км територия, допълни президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

Междувременно Sky News информира, че с цел забавяне на иракските и кюрдските сили  "Ислямска държава" е подготвила самоубийствени атаки и експлозии на крайпътни мини.

Щурмът срещу Мосул може да насочи джихадистите  от групировката "Ислямска държава" към Европа, предупреди еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг. По думите му  евентуалното "отвоюване на Мосул, крепост на ИДИЛ в Северен Ирак, може отново да насочи към Европа бойци на групировката, настървени за бой", посочва Кинг в интервю за германския вестник "Велт". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени