Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експедицията на „Академик“ до Шабла може да е последна

Снимка: БГНЕС

Научноизследователският кораб "Академик" се отправя на четиридневна експедиция в района на Шабла. Възможно е това да се окаже последната експедиция с кораба, заради липса на средства за ремонт, съобщи проф. Веселин Пейчев - директор на Института по океанология. Необходимите средства се търсят от пролетта на тази година, но все още не са осигурени. Проф. Пейчев обясни целта на експедицията:

На първо място трябва да направим хидрогеоложки изследвания на морското дъно и също така да изпитаме редица технически средства. Функционални изпитания трябва да се направят на изследователската мини подводница, на един дистанционно управляван апарат за подводни изследвания, който е разработка на един наш докторант и също така да се отработи методиката и технологията за дълбоководни водолазни спускания на дълбочина повече от 100 метра. Срокът на документите на кораба изтече на 30-и април. На три пъти срокът на документите беше удължаван за по два-три месеца последно до 31-декември, но четвърто удължаване не може да има. Това е максимума, тъй като нормативните документи не го позволяват, не го позволява и техническото състояние на кораба.

От Института са изпратили писмо до Министерския съвет с молба за целева субсидия, тъй като всички международни проекти на научното звено няма да бъдат реализирани, ако корабът "Академик" не бъде ремонтиран до края на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна