Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водещото заглавие на днешния брой на "Труд" е - Безмоторни изтребители купува министър Ненчев. Министърът на отбраната Николай Ненчев иска да купи осем безмоторни изтребителя срещу 1,5 млрд. лв. Очаква се днес те да бъдат представени на заседанието на комисията по отбрана, където миналата седмица избухна скандал. Повод за него бяха направени промени от  Института по отбрана, който може да се занимава единствено с технически параметри. Оттам тихомълком са променили изискванията за предстоящия избор на оферта за нови самолети за ВВС, като е включил логистични и политически критерии, твърди "Труд". С новите условия се дава предимство за купуване на употребявани американски изтребители F-16 от Португалия. 
Челното заглавие на"Стандарт" е - Червен министър обвинен за Белене. Бившият министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров отива на съд, заради АЕЦ "Белене". Той е обвинен за умишлено неупражнен контрол върху шефове на НЕК. Двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания - Любомир Велков и Мардик Папазян, също са обвинени в сключване на неизгодна сделка по проекта АЕЦ "Белене", довела до щета за 77 млн. евро. Договорът е от 28 ноември 2007 г. е съобщила говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова, цитирана от "Стандарт".
12 000 пъти бежанци щурмували сръбската граница от България информира  "Сега", като добавя, че цената на оградата по границата с Турция вече е почти 170 млн. лв. Говорителят на сръбското Министерство на отбраната Йован Кривокапич вчера даде ново измерение на картината - по негови данни от 22 юли досега Сърбия е регистрирала над 12 000 опита за нелегално влизане откъм България, съобщава Сега. Задържани са и 61 трафиканти на хора, четем още във вестник "Сега". 
3000 машини в бойна готовност да ринат снега, пише на първата страница на "Монитор". От пътната агенци са уточнили пред вестника, че проверките на техниката продължават, а през следващата седмица от понеделник предстоят съвместни инспекции за наличните материали, машини и техническо оборудване с Пътна полиция и пожарната във фирмите за пътна поддръжка. Във всички пунктове има материали останали от миналия сезон и в момента се извършва доставка на допълнителни количества пясък, сол, луга, пояснява "Монитор".
Българите харчат 248 лева на година за лекарства и 204 лева за алкохол, е водещото заглавие на 24 часа, което е цитат от здравен доклад на правителството. Всеки пети с леко психично разстройство, е подзаглавието. За година този харч се е увеличил с 13 лева. Един процент от населението  страда от тежки психически разстройства, но всеки някога е изпадал в тревожност и депресия, добавя по темата часовият вестник. 
1/3 от парламента иска комисия за картела, извежда в заглавие вестник "Дума". БСП внесе вчера в Народното събрание предложение да бъде създадена временна анкетна комисия, която да се занимае с търговията с горива и с подозренията за картел в този сектор. Досега са събрани 80 подписа в подкрепа на искането, които представляват една трета от парламента. Подписите са от почти всички парламентарни групи,съобщава вестник "Дума"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна