Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офанзивата срещу Мосул продължава

Снимка: БГНЕС

Офанзивата срещу иракския град Мосул навлезе в своя четвърти ден. Според представители на кюрдските сили и иракската армия, кюрдските бойци напредват в отвоюването на райони около града от "Ислямска държава".

Рамо до рамо с иракската армия кюрдски военни части разчистват села на север и изток от Мосул преди главното нападение над града да започне.

Терористите от "Ислямска държава" палят гуми и гориво, за да се предпазят от въздушните удари на коалицията, водена от Съединените американски щати.

Междувременно в Париж се проведе среща на министерско равнище относно политическото бъдеще на Мосул с участието на първите дипломати на Франция, Великобритания и други западни страни, както и такива от Близкия Изток. Целта ѝ е да се намерят решения относно управлението на града след напускането на "Ислямска държава", предпазването на цивилни и оказването на хуманитарна помощ.

Конференцията започна с реч на френския президент Франсоа Оланд, който описа нападението над Мосул като критично важно. Той допълни още, че трябва да се започне планиране на офанзива срещу бастиона на "Ислямска държава" в град Ракка, Сирия, където се укриват бойци на "Ислямска държава", напуснали Мосул:

Трябва да бъдем пример в гоненията срещу терористите, които напускат Мосул и отиват в Ракка. Не можем да приемем за успех това да им позволим да избягат от Мосул в други райони, откъдето да извършват атаки.

На срещата в Париж, посредством видеовръзка, министър-председателят на Ирак Хайдер Абади каза, че офанзивата напредва по-бързо от очакваното. Той допълни, че се създават хуманитарни коридори за цивилните, напускащи Мосул, вторият по големина град в Ирак, където живеят 1,5 милиона души, и че няма да бъдат допуснати нарушения на човешките права на хората:

Нашата война в Мосул днес е иракска война, която се ръководи от иракчани за иракчаните, целта на която е да освободи иракска територия.

Международният комитет на Червения кръст призова всички страни в конфликта да уважават и пазят цивилните и да им помагат в достъпа до безопасни зони. Червеният кръст предупреждава още за опасност от атаки с химически оръжия, при които ще може да се реагира адекватно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна