Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще участва с една фрегата в операцията на НАТО в Средиземно море

Снимка: БГНЕС

България ще участва с една фрегата в операцията на НАТО в Средиземно море "Морски пазач", съобщи в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев. Военни кораби на НАТО ще си сътрудничат с европейската мисия "София" в централното Средиземноморие, които се борят с трафикантите на хора идващи от бреговете на Либия. При участието си в първото заседание от министерската среща на Алианса министър Ненчев уточни:

Това решение все още не е взето. Ще участваме с една фрегата, както сме го правили до момента.

Български войници няма да се включват в ротацията на четирите Натовски батальона, които се изпращат по източната граница на Алианса с Русия, обяви военният ни министър:

На този етап, към нас не е постъпвало такова искане, нито ние сме заявявали намерение. Участваме с 400 човека в Румъния, това на този етап е напълно достатъчно. 

По-рано министърът на отбраната подписа Меморандум за разбирателство в областта на киберотбраната с НАТО. При подписванвето помощник-генералният секретар на НАТО по нововъзникващите предизвикателства Сорин Дукару подчерта важността за координиране на усилията в областта на обучението, квалификацията и съвместните учения срещу атаки в киберпространството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна