Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на външните работи на Русия, Сирия и Иран ще проведат среща в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на Русия, Сирия и Иран имат планирана среща в Москва, която ще се проведе в такъв формат за първи път. Основна тема ще бъде обстановката в Сирия и възможностите за подновяване на мирния процес, свързан с близкоизточната държава. 

Сергей Лавров и Уалид Муалем ще обсъдят ситуацията около северозападния град Алепо и усилията в борбата с терористичните групировки ИДИЛ и "Джебхат ан нусра".

Срещата между руския външен министър и неговия сирийски колега се очакваше от няколко месеца и не е изненада за руските наблюдатели на близкоизточните процеси. Това, което прави впечатление е голямата разлика във времето между последната и сегашната среща между двамата – повече от година и половина.

Лавров и Муалем ще обсъдят и хуманитарната помощ за населението на Алепо и снабдяването му с продукти от първа необходимост, както и с лекарства и оказване на медицинска помощ на пострадалите в контролирания от терористите сирийски град.

По-късно към Сергей Лавров и Уалид Муалем ще се присъедини и иранският външен министър Джеват Зариф. Техеран е първостепенен съюзник на режима на Башар Асад и оказва сериозна подкрепа на Дамаск в борбата срещу ИДИЛ в Сирия. Зариф за последно беше в Москва през лятото на 2015 година, когато заедно с Лавров обсъждаха свалянето на санкциите срещу Иран.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна