Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Не сме изненадани от оставката на госпожа Георгиева

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

В Нови пазар днес премиерът Бойко Борисов откри нов завод за теракота и фаянс. При срещата си с журналисти той коментира и оттеглянето на Кристалина Георгиева от Европейската комисия в полза на висока позиция в Световната банка. 

Не сме изненадани от оставката на госпожа Георгиева, каза Борисов и допълни:

Това е най-високият пост в Световната банка. Аз не знам друг българин да има на толкова висок пост, така че се работеше по тази позиция, защото тя е важна за България. Имаме доста подготвени хора в България. Много имена мога да посоча, но не е редно. В понеделник ще разговарям с Жан-Клод Юнкер, ще видим какви са неговите мисли, предложения, ще дебатираме и ще намерим изход. Не искам да се притесняват моите политически опоненти. Аз съм убеден, че ще намерим необходимата воля и у нас, и в Европейската комисия. След като имаме европейка на такъв висок пост в ЮНЕСКО и европейка в Световната банка, нека и други да тръгнат в тази посока. Ще направя консултации и действително сме решили да направим най-доброто за България. 

Президентът Плевнелиев ще остане на поста си до края на януари и името му не е обсъждано за овакантеното място на Георгиева в Европейската комисия. Това коментира премиерът Борисов по повод на изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че постът на Георгиева ще бъде зает от сегашния президент.

По повод концерта тази вечер на Орлов мост премиерът Борисов коментира, че това също е израз на демокрацията у нас. Ако не бяхме разрешили референдума, щяха да кажат: "Те пречат“. Ако не бяхме разрешили този концерт, въпреки трудностите за толкова много хора два дни в София, щяха да кажат: "Пречат на свободата“, заяви Борисов и изрази надежда да се пази обществения ред и да няма провокации. Това си е партийно мероприятие на практика, така както всички останали, заключи Бойко Борисов.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна