Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева отрече да напуска ЕК заради конфликт с хора от екипа на Жан-Клод Юнкер

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за Българското национално радио Кристалина Георгиева отрече да напуска Европейската комисия заради разочарование или конфликт с хора от екипа на Жан-Клод Юнкер:

Аз съм много благодарна на Жан-Клод Юнкер за това, че ми довери един от най-важните ресори "Бюджет и човешки ресурси“. Работя с прекрасни хора. Имах и имам колеги, с които много се гордея. Решение на българското правителство е кой ще ме наследи на поста. Аз съм готова в следващите два месеца, когато се направи този избор в България, да съдействам всячески на този сънародник или тази сънародничка, които ще дойдат тук, но не е моя работа да влияя на това решение. Ако ми се поиска мнение, разбира се, че ще го дам.

Кристалина Георгиева уточни, че преди да приеме предложението за работа в Световната банка е говорила с премиера Бойко Борисов.

Според американското издание "Политико" Кристалина Георгиева напуска Еврокомисията заради конфликт с шефа на кабинета на председателя Жан-Клод Юнкер Мартин Селмайер. Позовавайки се на източници от комисията, "Политико" съобщава, че още от 2015 година Георгиева не одобрява методите на работа на Селмайер. Тя била все по-недоволна от влиянието му върху работата на Еврокомисията по справянето с най-трудните предизвикателства пред обединена Европа - бежанците и Брекзит, както и по назначенията на висши служители.

Интервюто на кореспондента ни в Брюксел с нея можете да чуете утре в предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт".





 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна