Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Асеновград беше осветена новата църква "Свети Архангел Михаил"

Снимка: БГНЕС

С тържествена Света литургия, в присъствието на патриарх Неофит беше осветена новата църква "Свети Архангел Михаил" в Асеновград. За освещаването на храма дойдоха премиерът Бойко Борисов и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, който преди 20 години е направил първата копка за изграждането на църквата.

Новата църква е дванайсетата в Асеновград, известен още като Българският Йерусалим, защото в града и региона има още 40 параклиса и четири манастира. Първата копка на новия храм е направена през 1996 година, а строителството му започва две години по-късно.

Средствата за църквата са осигурени изцяло от дарения от страната и чужбина. Планира се по-късно в двора на храма да бъде построена и социална трапезария. На първата тържествена Света литургия днес в църквата "Свети Архангел Михаил" се стекоха стотици вярващи:

Вълнуващо е. Аз се вълнувам много. Просто е хубаво за хората, да дава здраве, късмет.

Ние сме от квартала, едни от хората, помогнали малко или много за създаването на този храм и продължаваме в този дух защото тук по принцип хората са много религиозни и обичат да пазят традициите си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна