Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Диян Стаматов: С евросредства идната година ще се разкрият 100 паралелки за дуално обучение

Снимка: БГНЕС

100 нови паралелки за дуално обучение ще бъдат разкрити у нас от следващата учебна година. Предвижда се училищата да получават и допълнителни средства по делегираните бюджети за качество на образованието. Това съобщи в Ловеч заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той обясни, че средствата за разкриването на новите паралелки се осигуряват по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж": 
Минимумът, който се предвижда за училище, е 100 000, максимумът е 200 000 лв.. Това зависи от самия проект, по който се кандидатства, както и специалността. От следващата година училищата ще получават пари по делегираните си бюджети не само на брой ученици, но и за качествено образование, каза Стаматов в коментар на темата за новите моменти в училищното финансиране, чрез т.нар. "делегирани бюджети". 
Деян Стаматов допълни, че за следващата година са предвидени и 22 милиона лева за ученически стипендии. 4 милиона лева са предназначени за стимулиране на изявени ученици, постигнали добри резултати на национални състезания и международни изяви.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна