Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 23 хиляди свободни работни места са обявени в Бюрата по труда

Снимка: Полина Тодорова

Около 80 процента от регистрираните безработни у нас си намират работа в частни предприятия чрез посредническата дейност на  Бюрата по труда, съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя посочи, че в момента има над 23 хиляди свободни работни места в цялата страна. 
За първи път от 11 години се отчита спад на безработицата, коментира министър Русинова при откриването на обновеното Бюро по труда в столичния квартал "Люлин 10".
Регистрираната безработица, която се отчита от Агенцията по заетостта е 7,8 процента при средно европейска 8,2 – като тази тенденция е много показателна, че наистина има икономическа активност. Ето вече два месеца – септември и октомври, независимо от това, че е приключил сезонът и в селското стопанство, и в туристическия сектор, имаме постоянен спад на безработицата.

Ирена Рангелова е на 37 години. Търси работа като социален работник. Преди два месеца е съкратена от предишното ѝ работно място след майчинството:
Засега има едно място... мисля, че е в Социална закрила на детето, разказа Ирена пред микрофона на БНР.
Ние намерихме работно място, което се намира в "Дървеница", потвърдиха от Бюрото по труда.
На всеки безработен човек, който си намери работа на разстояние над 50 километра от селището, в което живее, през първата една година държавата ще отпуска по двеста лева на месец за разходите за квартира, интернет, такси за детска градина, припомни министър Зорница Русинова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна