Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на долара и на световните борси при нарастваща несигурност преди президентските избори в САЩ

През последните дни на търговия има нарастване на напрежението на световните капиталови пазари след подновена несигурност относно изхода на президентските избори в САЩ след седмица (на 8-и ноември).

Само до преди няколко дни инвеститорите изглеждаха уверени в победата на Хилари Клинтън и това се тълкуваше от тях като запазване на настоящото статукво във водещата световна икономика. Подновеното от ФБР разследване около частния имейл сървър на Клинтън обаче доведе до подновяване на несигурността относно изхода на предстоящата битка за Белия дом на фона на последни проучвания на общественото мнение, които показват, че надпреварата ще бъде много оспорвана.

Според проучване на ABC News/Washington Post републиканският кандидат Доналд Тръмп вече води с един процент спрямо Хилари Клинтън в нагласите на американците (с 46% спрямо 45%), докато проучване на Los Angeles Times дава преднина на Тръмп от 2 пункта. Проучване на NBC News/Survey Monkey все още дава преднина на Клинтън от 47% спрямо 41% за Тръмп, докато проучване на Real Clear Politics показва, че кандидатът на демократите води с 47,5% спрямо 45,3% за магната, който е представител на Републиканската партия.

Подновената вероятност Доналд Тръмп да поеме управлението на САЩ се отразяват негативно на инвеститорската настройка в глобален план с оглед на опасения, че той може да провежда доста по-неясна обща политика и непостоянна политика относно търговските преговори.

Това води до ликвидиране на част от "дългите" доларови позиции, отворени преди време с оглед на убедителната тогава преднина на Клинтън в проучванията на общественото мнение, както и до бягство към двете основни "валути-убежища" в лицето на японската йена и швейцарския франк и до спад на пазарите на акции.

Щатската валута се понижава с 0,6% към 10-дневно дъно от 103,48 йени и с 0,45% към 4-седмично дъно от 0,9695 франка. В същото време еврото поскъпва с 0,35% към триседмичен връх от 1,1099 долара, но и то губи позиции спрямо двете основни "валути-убежища", съответно към двудневно дъно от 114,70 йени и към 5-седмично дъно от 1,0754 франка.

Вероятността Доналд Тръмп да бъде следващият президент на САЩ се отразява най-негативно на мексиканското песо, с оглед на заплахи, че той ще издигне стена на границата с Мексико, за да спре притока на емигранти. Днес щатският долар поскъпва към 4-седмичен връх от 19,33 песо, след като само до преди десетина дни, мексиканското песо успя да поскъпне към 18,45 нивото в резултат на убедителната преднина на Хилари Клинтън в президентската надпревара.

Подновената несигурност относно изхода на предстоящите избори се отразява негативно и на световните фондови пазари. Снощи пазарът на акции на "Уолстрийт" приключи на червена територия, като основните фондови индекси се понижиха към 4-месечни дъна. Индексът DJIA падна с 0,58%, S&P500 – с 0,68%, а технологичният индекс Nasdaq – с 0,69%. Според някои анализатори, ако Доналд Тръмп стане следващият президент, това може да провокира незабавен трус на борсите и спад на американските основни индекси с до 10 на сто.

Азиатските пазари на акции също реагират негативно на новите проучвания преди президентската надпревара в САЩ, като японският индекс Nikkei падна с цели 1,76% до двуседмично дъно, повлиян допълнително негативно от поскъпващата йена. Китайският индекс Shanghai Composite се понижи с 0,63%, индексът Hang Seng – с 1,45%, южнокорейският Kospi – с 1,42% и австралийският ASX200 – с 1,16% до 7-седмично дъно.

Европейските борси последваха спада на останалите пазари на акции и също се окъпаха в червено в началото на днешната търговия. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,67%, немският DAX - с 0,83%, френският CAC40 – с 0,71%, британският FTSE100 – с 0,41% и италианският MIB – с 0,9%.

Новините, че в някои от последните проучвания Тръмп води с 1 до 2 пункта пред Клинтън, провокират и бягство на инвеститорите към немски и американски държавни облигации, които също се ползват със статута на "убежище" при наличието на сериозно напрежение на световните капиталови пазари. Това води до понижение на доходността на 10-годишните дългови книжа на Германия с 5 базисни пункта към 0,13% и на аналогичните облигации на САЩ – с 16 пункта към 1,804%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна