Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системата за пръстова идентификация в болниците е блокирала за кратко, но вече работи нормално

Снимка: Радио ВИДИН

За час и половина тази сутрин системата за пръстова идентификация за прием в болниците се е сринала, но в момента проблемът е решен и системата работи. Това съобщи за "Хоризонт" началникът на пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса Багряна Маркова

Причината за срива в системата с пръстовите идентификатори, които работят от три дни във всички болници, е техническа. Дисковото пространство за съхраняване на файловете с информация се е препълнило, обясни Багряна Маркова:
Препълване на дисковото пространство, на което се съхраняват локфайловете на системата. Тези файлове съдържат само служебна информация за всяко обръщане към системата. Инцидентът се дължи на рязкото нарастване на обема на съхраняваната в локфайловете системна информация, който за вчерашния ден е надминал 25 гигабайта.

Системата към момента работи безпроблемно, но вече са предприети мерки в бъдеще да няма срив: 
Тези мерки вече са предприети – за автоматично ежедневно архивиране и изчистване на данните от файловете, и в бъдеще искрено се надяваме, че няма да има такива затруднения в системата. Нямаме никакви запитвания от страна на своите договорни партньори. Очевидно е, че системата работи спокойно. В момента всичко е отстранено.

По време на спирането на пръстовата идентификация хората са приемани с лични карти, а Районните здравни каси и лечебните заведения са били веднага информирани за процедурата.
Новата система с пръстов идентификатор е блокирала днес и в МБАЛ - Шумен, заради което там приемат пациентите по стария начин – с лични карти. Затова информира зам.-изпълнителният директор д-р Недко Тодоров. Пред Радио Шумен той допълни, че приемането на пациенти в болницата върви нормално и няма върнати хора. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна