Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските власти затвориха четири джамии заради разпространение на радикални идеи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти са издали заповед за затварянето на четири джамии в околностите на Париж заради разпространение на радикални идеологии. През последната година в страната са били закрити повече от 20 мюсюлмански религиозни центъра, над 20 са и експулсираните от страната радикални проповедници.
Разпоредбата на френския вътрешен министър Бернар Казньов е изпълнена незабавно - вече са закрити четирите джамии, предполагаеми огнища на радикален ислямизъм. Под прикритието на религията тези места са служели за срещи за проповядване на радикална идеология, чужда на републиканските ценности и криеща сериозен риск за сигурността, се казва в министерското съобщение. 
Една от закритите джамии в северните покрайнини на Париж е била редовно посещавана от 12 души, наскоро осъдени за участие в джихадистка мрежа за набиране на бойци за Сирия. Друга молитвена зала, в департамента Ивлин на запад от столицата, е била известно ядро на салафитски среди, проповядващи омраза и насилие, според съобщение на местната префектура.
Министерската разпоредба е в рамките на закона за извънредното положение, въведено след кървавите атентати в Париж миналия ноември. Една година по-късно във Франция са закрити повече от 20 джамии, определяни като радикални. Това съобщи неотдавна министър Бернар Казньов с уточнението, че ще има и други. По официални данни в страната действат около 2500 джамии, а близо 120 са подозирани за разпространение на радикална идеология. Френските власти възнамеряват да подновят действията за създаването на фондация за финансиране на исляма във Франция, което да го предпази от радикални влияния, идващи отвън.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна