Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Ако си дал" ще дарява топла супа на бездомни и социално слаби до края на февруари

Снимка: БГНЕС

Всеки ден до края на февруари ще бъде раздавана топла супа на нуждаещите се хора в градинката на ъгъла между улиците „Солунска“ и „Ангел Кънчев“ в столицата. Благотворителната дейност е част от инициативата, наречена „Ако си дал“. Преди година и половина Стефан Чолаков решава вместо да изхвърля храната, която остава в заведението му,  да я дарява на бездомни и социално слаби. Супата, която ще се раздава, се приготвя от негови приятели, собственици на ресторанти. Чолаков е инициатор и на идеята за поставянето на уличните хладилници, от които хората в затруднение могат да взимат храна денонощно. Чолаков отбелязва, че постоянно има проблеми с институциите заради своята дейност: Нашият опит показва, че колкото по-студено става, има повече гладни хора. Разполагам с три големи казана, така че най-вероятно през най-студените зимни месеци и трите ще бъдат пълни.
Мая е разбрала за инициативата "Ако си дал" от социалните мрежи. Тя дойде с предложението да стане доброволец и да помага при раздаването на храната. Идеята е прекрасна, защото един човек мисли за други хора как да им помогне.
Средно около 50 до 70 човека в София се изхранват на улицата от контейнерите. От Агенцията по безопасност на храните може би трябва да проверят какво е качеството на храната, изхвърлена в контейнерите, откъдето тези хора взимат храна и се хранят, вместо да създават проблеми на подобни инициативи.

.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна