Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ представиха постигнатите договорености по Кипърския въпрос

Снимка: архив

Силни послания към кипърските гърци, кипърските турци и Турция за решаването на Кипърския въпрос изпрати президентът на Кипър Никос Анастасиадис тази вечер. Това стана в навечерието на започващата решаваща фаза от мирния процес – от понеделник в продължение на пет дни лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще бъдат в швейцарския курорт Мон Перелин, където ще обсъждат една от най-трънливите, чувствителни и болезнени теми – територията и териториалните корекции в бъдещия федерален Кипър.

В две пресконференции, продължили по час и половина и предавани по всички телевизионни канали в двете части на разделената страна, лидерите на двете кипърски общности запознаха широката общественост с постигнатите досега договорености и очакванията от преговорите в Швейцария.

Значително уеднаквяване на позициите вече е постигнато по 4 основни глави - управлението и разпределението на властта, въпросите на Европейския съюз, икономиката и собствеността. Все още обаче остават сериозни различия между двете страни по двете ключови глави – територията и териториалните корекции на бъдещите две съставни държави, а също по сигурността и гаранциите на бъдещата федерация, посочи Анастасиадис.

В решаващата фаза на преговорите двамата лидери влизат с прокарани много ”червени линии” по въпроса за териториалните корекции, за които трябва да търсят компромис. Само положителен резултат от разговорите в Швейцария може да проправи пътя към следващия етап, подчерта Никос Анастасиадис. Той категорично изключи възможност за свикване на петстранна конференция с държавите-гаранти Великобритания, Гърция и Турция по въпроса за сигурността и гаранциите, ако не е постигнато споразумение по територията, за какъвто развой настоява кипърската турска общност.

От решаващо значение за успеха на усилията за обединяване на страната е приносът на Турция и на ръководството на кипърската турска общност, заяви Анастасиадис. Той изпрати ясно послание към Анкара, че сега не е времето за пожелателни думи, а за действия, с които тя трябва да покаже дали наистина иска решаване на Кипърския въпрос.

От своя страна Мустафа Акънджъ подчерта, че кипърската турска общност има реалистични и разумни позиции. Сред ключовите въпроси, по които двете страни все още не са се договорили, той изтъкна ротационното президенство – без него като израз на политическото равенство няма решение на Кипърския въпрос, категоричен бе Акънджъ.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис увери, че отива в Швейцария с решителност и воля, за да се създадат условия за преодоляване на проблемите на двете общности и да се постигне решение, при което няма победители и победени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна