Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракските военни напредват към Мосул, но търговските отношения с Турция се влошават

Снимка: БГНЕС

Иракската федерална полиция и сили на сигурността са атакували Хамам ал Алил, последното голямо селище преди Мосул. Отчетен е и спад в търговските отношения между Ирак и Турция.

Силите по сигурността са щурмували Хамам ал Алил по земя, докато иракските военновъздушни сили са оказали прикритие от горе.

Офанзивата за освобождаването на Мосул започна на 17 октомври със съвместна операция на иракските военни сили, кюрдски и шиитски бойци и коалиция, водена от САЩ. Според някои твърдения военните са стигнали до река Тигър, която се намира в центъра на града.

Преди три години Ирак е бил вторият най-голям търговски партньор на Турция с двустранна търговия на стойност 14 милиарда щатски долара годишно. Откакто Ислямска държава е поела контрола върху големи райони в Ирак обаче, и двете икономики пострадаха. Махмут Ер, шофьор на ТИР от Турция се оплака:

Загубихме около 75 процента от дохода си. Пренасяме по-малко стоки и транспортните такси се увеличиха. Воините в Сирия и Ирак допринесоха за намаляване на приходите ни. Много приятели започнаха да продават камионите си.


Според Турско-иракския бизнес съвет износът на Турция към Ирак е спаднал с 45 процента за последните две години.

Турция внася от Ирак около 45 процента от нужния на страната нефт.

В момента напрежението между Анкара и Багдад расте заради ролята на турските военни в северен Ирак, което може да бъде допълнителен негативен фактор към вече влошените търговски връзки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна