Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на кипърската турска общност разговаря днес с Ердоган

Кипърската турска общност ще се вслуша във вижданията на Турция, декларира нейният лидер Мустафа Акънджъ, който днес разговаря в Истанбул около един час с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в последни консултации преди започващата в понеделник в Швейцария критична фаза от преговорите за решаване на Кипърския въпрос.

В този процес ние сме в непрекъснат диалог и консултации с Турция, това всеки го знае, посочи Мустафа Акънджъ. Турция в голяма степен държи ключа за обединението на етнически разделения от 42 години остров, повратна точка за който се очаква да стане петдневната среща на лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустажа Акънджъ в Швейцария.

На нея основно ще се обсъждат териториалните корекции за бъдещите две съставни държави на бъдещата федерация, както и други нерешени въпроси по собствеността и управлението. Двамата лидери обявиха готовността си за срещата, като втвърдиха позициите си по възловите проблеми. В своите изявления в нейното навечерие Анастасиадис и Акънджъ изразиха сериозни разногласия по самата процедура и обхват на темите на преговорите в Швейцария, по проблемите на територията и териториалните корекции, ротационното президентство, вземането на решения в бъдещото федерално правителство, по сигурността и гаранциите за бъдещата федерация. В същото време и двамата обявиха, че целта е да се постигне политическо споразумение до края на 2016 г.

Интересите на Турция пряко са засегнати от оставащите за решаване проблеми. Ердоган вече се обяви срещу териториални корекции и връщане на кипърските гърци на територии от самообявилата са Севернокипърска турска република, където Турция е направила големи инвестиции. Проблем за Анкара е и връщане на част от турските заселници в северната част на острова, за което кипърската гръцка страна настоява. Ключова е позицията на Анкара по финалната фаза в преговорите по Кипърския въпрос - сигурността и гаранциите за бъдещия федерален Кипър и извеждането на 40-хилядната турска армия от острова. Турция и кипърската турска общност искат да се запази някаква форма на гаранции и възможност за намеса от Турция, което кипърската гръцка страна категорично отхвърля.

От напредъка, който кипърската гръцка и кипърската турска страна постигнат през следващата седмица в Швейцария, зависи дали преговорният процес ще продължи до постигането на крайно решение на Кипърския въпрос.

Двуобщостни организации и движения, обединяващи хора от двете части на разделената страна, призоваха двамата лидери да предприемат стъпки, чрез които да донесат мир в Кипър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна