Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден в страната протича нормално

| обновено на 06.11.16 в 12:03
Снимка: БГНЕС
В цялата страна започнаха изборите за държавен глава и националният референдум. Секциите за гласуване ще бъдат отворени до 20 часа, а там, където има чакащи хора, изборният ден може да бъде удължен до 21 часа. Право на глас на президентския вот към днешна дата имат 6 834 278 избиратели, а на референдума - 6 832 288. Разликата от около 2 хиляди души повече, които имат право да гласуват за държавен глава, е заради изискването лицата, участващи в референдума, да имат постоянен адрес към датата на обнародване на указа за референдума - това е 8 август 2016 г. Гласуването на изборите за президент е задължително, а на националния референдум - не. В 500 секции в страната ще се гласува машинно и то ще е реално, а не експериментално. Машинното гласуване ще е само за избор на президент и вицепрезидент. Гласуването на националния референдум ще става по обикновения начин - с бюлетина, която се поставя в плик. Всички ученици и студенти - редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес  - след като представят документ за самоличност, заверена от учебното заведение за съответната учебна година или семестър ученическа книжка или студентска книжка и декларация по образец от ученика или студента  по образец.

На три места в страната - в район "Младост" в столицата, в с. Грохотно (Девин) и в с. Друмево (Шумен) днес ще се проведат и частични местни избори.

В Пловдив изборният ден започна нормално и протича при добра организация. Разкритите избирателни секции на територията на общината са 478. 14 083 избиратели от 20 секции в район "Централен" ще имат възможност да упражнят правото си на глас машинно. 

Без проблеми започна изборният ден в Старозагорска област. 4000 души са заети като членовете на секционни избирателни комисии. Пет са подвижните секции за хората с увреждания, в 14 секции в Стара Загора ще се гласува и машинно. За първи път право да избират имат 1453 младежи в общината Стара Загора, седем са столетниците. 

Близо две хиляди са младите хора в Бургас, които ще гласуват за първи път. По предварителни нагласи се очаква  висока избирателна активност. 337 секции са разкрити в Бургаска област, три са допълнително отворените секции - в Бургаския затвор, в Бургаската болница и в клиниката по рехабилитация в Несебър. Не се очаква на двойното гласуване на националния референдум и президентските избори да забави обработването на бюлетините след края на изборния ден, заяви председателят на РИК Елка Стоянова. Мисля, че този път хората ще имат много малко работа, доста облекчени ще бъдат, така че аз съм оптимист в това отношение.

Над три хиляди са членовете на 419-те секционни избирателни комисии, каза председателят на Районната избирателна комисия във Велико Търново Десислава Йонкова. Имаме много малко искания за замени на членове, по шест смени, което е един много малък процент. 

Всички 234 секции в петте общини на Ямболска област бяха отворени навреме. За охраната на помещенията за гласуване са ангажирани 280 полицески служители. Председатели на секционни комисии очакват гласуването да става по-бавно от друг път. Доста обясняваме, особено за референдума, че трябва да сложат бюлетината в плик и така се наложи да показваме как трябва да го направят.

Изборният ден в Шуменска област протича нормално, съобщиха от РИК. Комисията проверява сигнал от асоциация "Прозрачност без граници". Според сигнала, в село Буйнова представител на политическа партия придружавал хората до урните и ги съветвал за кого да гласуват. Вероятно член на РИК ще остане на място, за да следи процеса там. Шуменци коментират, че активността на тези избори е голяма. Жителите на на шуменското село Друмево, освен президент ще избират и кмет на населеното място из между трима кандидати. 692 са избирателите в община Търговище, които за първи път ще могат да гласуват на тези избори. 

В Районната избирателна комисия в Разград е постъпила една жалба за агитация във вчерашния ден за размисъл. Днешното гласуване в Разградска област протича нормално. 138 631 са избирателите в областта. Избирателните секции са 202, за машинно гласуване са определени 15. В община Разград 605 са младежите, навършили 18-годишна възраст, които днес могат да гласуват за първи път, а най-възрастният избирател е столетница от село Гецово.

В Габровска област изборният ден протича нормално. В Районната избирателна комисия не са постъпвали сигнали за нередности. Телефон за връзка с комисията е посочен на информационните табла пред секциите. В иначе слънчевия изборен ден рибарите отрано се отправиха към язоворите в околността.

В Ловеч до момента избирателната активност е висока - 8,53% за президентския вот и 8,00% за референдума. Рекорд в областта е избирателната активност в град Априлци където 17,24% са упражнили правото си на глас. В 12 от секциите в Ловеч за първи път се гласува и машинно. Желаещите да упражнят своят вот машинно обаче са малко. Пред всички секции в Ловеч са разлепени телефоните на РИК и на полицията, както и указанията за машинно гласуване. Засега няма сигнали за нарушения.

В Харманли изборният ден протича нормално. Няма напрежение в бежанския лагер. Няма възникнали инциденти, не е засилено и полицейското присъствие, секциите се охраняват от дежурни полицаи. 

По последни данни, 3 на сто от гласоподавателите са упражнили вота си в президентските избори и над 12 на сто в референдума във Враца. За първи път в областта в 15 секции може да се гласува и машинно. Една от жалбите е от регистриран политически представител за националния референдум, който не е допуснат в секция в село Бели извор. Другият сигнал, който се проверява от РИК-Враца, е за извозването на избиратели със служебен автомобил в село Селановци.

Слаб е интересът на избирателите към машинното гласуване в Смолян. 11 са определени от ЦИК секции с тази възможност в 22-ри Многомандатен избирателен район. Две са в Спортната зала в града, където гласуват и по-голямата част от ромите. Още от рано сутринта се извиха опашки от хора  двете секции. По голямата част пренебрегнаха машинното гласуване, каза председателят на една от секционните избирателни комисии Марияна Иванова

На старта на изборния ден репортерите и кореспондентите на БНР разговаряха с граждани в на различни места в страната, за това какви са впечатленията им от предизборната кампания, трябва ли задължително да участваме в изборите, необходимо ли е квадратчето "Не подкрепям никого", помогна ли информационната кампания за референдума, какъв трябва да бъде бъдещият държавен глава. Чуйте повече в звуковите файлове с анкетите, проведени в София, Кърджали, Пловдив и Асеновград.

На територията на цялата страна секциите са общо 12 418, като в това число не са включени секциите в специализираните заведения - болници и затвори. 

Зад граница са разкрити общо 325 секции, разпределени в 71 държави. Във Великобритания секциите са най-много - 53, в САЩ и Турция са по 35 - максимално допустимите за страни извън ЕС, съгласно Изборния кодекс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна