Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Доклад на Европейската комисия за напредъка на Турция по пътя към членство в Европейския съюз показва проблеми със свободата на словото и независимостта на съдебната система, пише  "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung". Според изданието, докладът, който ще бъде публикуван в сряда, описва значително влошаване в свободата на словото и констатира, че правните решения за националната сигурност и борбата с тероризма се прилагат "избирателно и произволно."

 Германското министерство на вътрешните работи настоява да бъдат спрени мигрантите, които се отправят към европейския бряг на Средиземно море, чрез залавянето им в морето и връщането им в Африка, пише вестник Welt am Sonntag. Това е огромна промяна за страна с едни от най-щедрите политики за убежище на мигрантите, коментира изданието. Според министерството, Европейският съюз следва да приеме системата на Австралия, при която мигрантите, заловени в морето, се изпращат в лагери в трети страни, пише още вестникът.

 Полицията в Истанбул използва водно оръдие и сълзотворен газ срещу граждани, протестиращи заради решението девет служители на опозиционния вестник "Джумхюриет"да останат в ареста, предава британският вестник "Гардиън". Демонстрантите се събраха часове след като турските власти официално обявиха, че деветимата журналисти остават в ареста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна