Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Опозиционният кандидат Румен Радев печели според известните до момента данни първия тур на президентските избори в България, пишат германски издания. Изненадващата победа на подкрепяния от социалистите Румен Радев хвърля правителството в криза, отбелязва сп. "Шпигел". Според изданието, евентуални предсрочни парламентарни избори, каквито премиерът Бойко Борисов спомена в случай на загуба на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, могат отново да създадат несигурност в България, след като при неговото управление страната се стабилизира в политическо отношение.

"Проруският кандидат спечели първия тур. Тежък удар за правителството в София", посочва в заглавие румънският вестник "Либертатя" и допълва, че победата представлява неуспех за българския премиер Бойко Борисов. Изборите в България следва да определят ориентацията на бившата комунистическа държава - дали ще запази европейската си ориентация, както опита настоящият президент, или ще се обърне към Русия, в контекста на все по-силното разцепление в ЕС, посочва "Адевърул".
"Иракски Кюрдистан очаква помощ от Русия", цитира в заглавие руският вестник "Известия" думи от интервю на висшия външнополитически служител на автономния регион Фалах Бакир. Кюрдският представител разказва, че по време на разговор с руския заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, специален представител на президента за Близкия изток и Африка, е отправил молба за военна и хуманитарна помощ от Руската федерация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна