Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел се надява, че външната политика на Доналд Тръмп ще е различна от предизборните му изявления

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел посрещна хладно новината за избирането на Доналд Тръмп и с надежда, че външната му политика ще е различна от предизборните му изявления.

Лидерите на европейските институции побързаха да поканят Доналд Тръмп на среща на високо равнище САЩ-ЕС. С новия демократичен избор на американския народ идва несигурност, относно бъдещето на трансатлантическите отношения, призна председателят на Европейския съвет Доналд Туск:

Връзките ни са силни. Никой не може да ни ги отнеме, нито да ни накара да се откажем от споделените си спомени и ценности като свобода, солидарност и уважение към личността. Не вярвам, че която и да било държава може да бъде велика, живеейки в изолация.

Председателят на ЕК Юнкер очаква да получи повече разяснения за позициите на новата администрация на САЩ по въпроси от взаимен интерес като търговията, климата, антитероризма и сигурността, обяви неговият говорител Маргаритис Схинас.

Несъмнено, това е труден момент в отношенията между САЩ и ЕС,коментира председателят на ЕП Мартин Шулц:

Сигурен съм, че президентът Доналд Тръмп ще бъде различен от кандидат-президента Тръмп.

Очевидно е, че в бъдеще трябва самите ние като европейци да поемем повече отговорност за нашите интереси, каза лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер. Вече не трябва да гледаме толкова често към Вашингтон, а да открием какви са европейските интереси и да ги защитаваме.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поиска да проведе телефонен разговор с Доналд Тръмп възможно по-скоро:

Ангажиментът на САЩ към НАТО и към отбраната на Европа бяха солидни като скала в продължение на почни 70 години и съм убеден, че това ще продължи и занапред. Да не забравяме, че единственият път, когато беше задействан член 5 от договора за колективна отбрана, бе след атаките от 11 септември. Хиляди европейски войници участваха в операцията в Афганистан като директен отговор на молбата на САЩ. Затова вярвам, че заедно ще продължим да се справяме с все по-сложната среда на сигурност.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна