Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева и Румен Радев в словесен дуел преди втория тур на изборите за президент

Снимка: БГНЕС

По БНТ се проведоха единствените преди балотажа дебати между кандидат-президентите Румен Радев и Цецка Цачева. Словестният дуел се състоя в студиото на БНТ и беше предаван в реално време и от програма "Хоризонт" на БНР.

Двамата претенденти за президентския пост изложиха своите виждания и спориха по важни за обществото теми като външнополитическите приоритети, съдебната реформа, правомощията на държавния глава. 

Политиката на България спрямо бежанците предизвика остра размяна на реплики. Цецка Цачева заяви, че е немислимо проблемът с бежанците да бъде решен без европейската солидарност и че правителството полага всички усилия за справянето с него. На тези думи Румен Радев репликира, че сериозни усилия се полагат едва през последните месеци и посочи, че армията трябва да има готовност да защити границата в случай на ескалация на бежанската криза.

Двамата коментираха избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Цачева заяви, че това е изборът на Америка и трябва да се съобразим с него. Радев посочи, че политиката на Тръмп ще повлияе по отношенията с Китай, Русия и НАТО. По думите му сътрудничеството на България със САЩ в сферата на отбраната трябва да продължи.

Коментирайки политическите ни отношения с Русия, Цачева подчерта, че би заявила на Путин, че България води прагматична политика, която защитава националния интерес на страната. Радев каза, че отношенията ни с Русия трябва да бъдат поставени на ясна прагматична основа и да бъдат договорени "условия, при които да си върнем пазарите".

По темата за Турция Радев бе категоричен, че страната не е готова да стане член на ЕС, защото има проблеми, свързани с човешките права. Цецка Цачева коментира, че Турция все повече се отдалечава от заявения си европейски приоритет.

Според Румен Радев по-високият бюджет за армията е илюзорен и тези 72 милиона лева, които се дават отгоре, са за осигурителни вноски, обясни той. Цачева коментира, че наистина не са отделяни дълги години средства за инвестиране в модернизиране на армията. Тя се съгласи, че бюджетът за армията е недостатъчен и припомни, че има поет ангажимент той да стане 2% от БВП и това ще се случи съвсем скоро.

Цецка Цачева коментира, че подкрепя конституционна реформа независимо от гласуването на ГЕРБ и БСП. Ген. Румен Радев обвини Цачева, че няма никаква промяна в съдебната система. Тя отговори, че антикорупционният закон е готов и че е несериозно да се говори, че няма никаква промяна, когато има процеси, които се случват и в момента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна