Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Найденова: ВСС демонстрира безотговорност, която формира комформистка култура

Соня Найденова
Снимка: БГНЕС

Минаха няколко обсъждания на поведението на представляващия ВСС Димитър Узунов и след като в рамките на Висшия съдебен съвет като институция този въпрос не намери отговор, се стигна до сезиране на Народното събрание. Дали нормата ще проработи, можем само да се надяваме. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" членът на ВСС Соня Найденова. Както членът на Висшия съдебен съвет, избран от парламента, не трябва да се влияе от това кой го е предложил, така и народните представители носят своята отговорност за поведението на избраните от тях, коментира Найденова:

Това, което се случи във ВСС, показа нежелание на институцията, поне в нейното мнозинство, да обсъжда този въпрос и да дава оценка, при положение че има възможност, има критериите – на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Един такъв отказ, такова бягство от отговорност деморализира, демотивира както нашите колеги, така и гражданите. Такъв пример за безотговорност, какъвто смятам, че ВСС демонстрира, обсъждайки въпроса с поведението на представляващия, може да създаде една комформистка култура – враг на справедливостта и изобщо на общественото доверие.

Найденова направи този коментар, след като заедно с друг член на кадровия орган – Калин Калпакчиев  отправи призив до парламента за активиране на законовата възможност Народното събрание да се произнесе по действията и качествата на представители на парламентарната квота във ВСС. Разпоредбата е нова.

Електронното гласуване за изборни длъжности е новост в България и ВСС е пионер в тази област, посочи още Соня Найденова по повод предстоящото на 16 и 17 ноември експериментално тестване на системата за пряк електронен избор на членове на ВСС.

Целта е да бъде тестван технически софтуера, а не да се дават реални оценки на включените кандидатури. Съгласно закона този тест трябва да се проведе преди изтичането на мандата на ВСС, уточни Соня Найденова.

Тя призова максимално повече магистрати да участват в избора, за да се види как функционира системата при максимална натовареност. Потенциални кандидати в експерименталното гласуване ще бъдат както настоящи, така и бивши членове на кадровия орган.

Според Найденова освен за пряк избор, в бъдеще системата може да се използва и за друг тип вътрешни допитвания сред магистратите, касаещи работата на членове на Съвета.

Цялото интервю на Силвия Великова със Соня Найденова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна