Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва приветства избирането на Румен Радев за президент на България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия следеше внимателно хода на президентските избори в България и Молдова през последните две седмици. Както можеше да се очаква, Москва обяви, че гледа позитивно на изхода от състоялите се вчера в тях президентски избори. Днес почти всички важни фигури в Русия, които се занимават с външна политика направиха съотвенти коментари по отношение на изборите в България и Молдова.

Кремъл уважава избора на България и поздравява кандидатите спечели президентските избори в България и Молдова Румен Радев и Игор Додон. На Москва й импонират заявленията на кандидатите спечелили президентските избори в тях, сведетелстващи за готовността им да работят за нормализацията на отношенията им с други страни. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той отбеляза още, че Русия смята България за много много важна страна за сътрудничество и развитие на отношенията си с нея, както и с Молдова.

По отношение на страната ни Песков коментира, че Русия е работила върху реализацията на много голями проекти в сферата на икономиката заедно с българската страна. Без да влиза в дълбочина, той каза, че по известни причини, които са предизвикали съжаление в руската страна, много от тях са били спряни, добавяйки, че се надява, че ще се появят нови. Песков каза още, че переспективите пред "Южен поток" и АЕЦ "Белене" са минимални, отговаряйки на въпрос дали те могат да бъдат възобновени сега.

Според председателя на комитета по международните въпроси към горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията, Константин Косачов изборите в България и Молдова са показали провала на антируската медийна кампания. Косачов коментира, че изходът от изборите в България и Молдова не означава, че още утре тези две страни ще напуснат проевропейският си курс и ще влязат в организации с участието на Русия, защото за гласувалите за Румен Радев и Игор Додон въпроса не стои така. Това не е гласуване в полза на Русия, а пробългарско и промолдовско и без съмнение техните гласоподаватели са европейци колкото и поляците, гърците и австрийците. Според него избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще влияе занапред върху изборите в много европейски държави.

От своя страна, лидерът на евразийското движение в Русия, философът Александър Дугин, близък до Кремъл и известен със своите крайни консервативни националистически възгледи, написа във Фейсбук, че след Вашингтон, Кишинев и София е вече наша, оставяйки да пресушим блатото в самата Русия. Дугин споделя в същия текст още мнението на свои съратник от Белград, според когото проруският генерал Румен Радев е победил кандидата на Вашингтон и Брюксел, което е нов успех за руския държавен глава Владимир Путин и пореден провал за президента на САЩ Барак Обама.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна