Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическата комисия прие бюджета на първо четене

Икономическата комисия в парламента прие бюджета за догодина на първо четене. В четвъртък се очаква той да бъде разгледан в пленарната зала, въпреки оставката на правителството. 


Бизнесът се опасява от икономическо дестабилизиране на държавата, ако бюджет 2017 не бъде приет. Въпреки че той със сигурност ще влезе на първо четене в пленарна зала, все още не е сигурно дали законът ще бъде одобрен от депутатите. Това поставя под въпрос плащанията към бизнеса, заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал:
Ако не бъде приет бюджетът, всъщност тогава би следвало да се прилага бюджетът за 2016-а, като се харчат по 1/12-а част от разходите ще бъдат лимитирани, което на практика ще блокира разплащането с бизнеса.

Икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че неприемането на бюджета за догодина ще доведе до множество проблеми. Той призна, че се опасява, че законът няма да бъде приет от пленарната зала:
Чух една много хубава реплика вътре в залата на икономическата комисия от представители от Бизнес асоциацията и Асоциацията на работодателите, които отправиха призив към хората, които имат забележки, конкретни, по сериозни пера от този бюджет, че като искат да променят в движение бюджет, който в някакъв етап са подкрепяли, би следвало да го направят като спечелят парламентарни избори и сформират правителство.

Един от секторите, които със сигурност ще пострада, е туризмът, смята ресорният министър Николина Ангелкова
Със сигурност ще има сътресения. Надявам се те да бъдат с минимална скала и да не се отразят толкова много и успехът, който постигнахме това лято, да се отрази и за следващото лято, дори и не с този обем.

Икономическата комисия прие бюджета, без да обсъжда по същество параметрите му. Депутатите и бизнесът обаче, изразиха убеждението, че е по-добре да има закон за догодина, отколкото да се работи с бюджета за 2016-а.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна