Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министри и евродепутати търсят компромис за размера на бюджета на ЕС за 2017 година

Правителства и евродепутати преговарят днес за компромис по размера на бюджета на ЕС за следващата година. Двете институции имат споделени правомощия по решението за общите разходи на Съюза.

Министрите на финансите се събират на заседание, за да подготвят позицията на Съвета за преговорите с Европейския парламент, които ще се проведат в рамките на т.нар. "помирителен комитет" по-късно през деня.

На 26 октомври 28-те правителства информираха парламента, че не могат да приемат предложените изменения на бюджета на Съюза за 2017 г. В резултат от 28 октомври започна да тече триседмичен срок за помирение.

Министрите подкрепят предложения проектобюджет от екипа на комисаря Кристалина Георгиева, който залага намаляване на някои плащания догодина със 7,27 млрд. евро заради липса на готови проекти по различните програми за усвояване на фондовете. В същото време повече пари се пренасочват за справяне с миграционната криза и повече стимули за икономиките.

Евродепутатите обаче искат харченето на близо 4 милиарда повече и засилено финансиране на програмите срещу младежката безработица и обмена на студенти "Еразъм Плюс".

Като проблем в преговорите се очертава желанието на Европарламена да се обвърже годишния бюджет със 7-годишния финансов план за еврофондовете, който предстои да бъде преразгледан с цел по-ефективно използване на средствата.

Ако ЕП и Съветът не успеят да постигнат споразумение тази седмица, Европейската комисия трябва да представи нов проектобюджет за 2017 .

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна