Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис": Слабата търговия, политическите рискове и паричните политики ще хвърлят сянка върху глобалната кредитна перспектива през 2017 година

Глобалните кредитни условия ще останат променливи през 2017 година на фона на стабилизиране на икономическия растеж и ниски лихвени проценти, но в същото време слабото възстановяване на международната търговия, политическите рискове и загрижеността относно ефективността на паричната политика ще допринесат за несигурните перспективи, се посочва в последен доклад на Investors Service на кредитната агенция "Мудис".

В доклада, озаглавен "Световна кредитна перспектива за 2017 година: Глобалните кредитни условия ще останат нестабилни въпреки стабилизиране на икономическия растеж", се посочва, че слабата търговия, политическите рискове и опасенията около провежданите парични политики ще хвърлят сянка на съмнение относно променливите глобални кредитни перспективи през следващата година.

Агенция "Мудис" прогнозира, че икономическият растеж в световен план ще стабилизира през 2017 година около 3% в сравнение с растеж около 2,6% през настоящата година, тъй като развитите икономики са постигнали стабилен растеж, а някои от развиващите се пазари се възстановяват от техните неотдавнашни спадове. Средните цени на суровините също са склонни да бъдат по-високи през следващата година, се отбеляза в доклада.

В годишният анализ на "Мудис" се посочват шест основни теми, които кредитната агенция очаква да формират глобалните кредитни развития през следващата година и дори след нея: стабилизирането на световния икономически растеж, условията на провежданите парични политики, политическите рискове, бавното възстановяване на международната търговия, климатичните промени и технологичните иновации и дезинтеграция.

Въпреки че ниските лихви за продължителен период от време ще подкрепят условията на рефинансиране и отпускането на заеми, техните негативни странични ефекти стават все по-видими. "Мудис" очаква разходите по заеми и рефинансиране да останат в подкрепа на кредитните условия през следващите 12 месеца, като се има предвид само постепенната нормализация на лихвите в САЩ и продължаващата ултра разхлабена парична политика в голяма част от останалите развити икономики. Въпреки това дългосрочните ниски лихвени проценти водят както до бързо натрупване на нов дълг, така и до увеличаване на недостатъчното финансиране на пенсионните планове, което от своя страна води до влошаване качеството на кредитите.

В същото време засилването на политическата несигурност, произтичаща от натоварения изборен график в Европа през следващата година, началото на формалното оттегляне на Великобритания от ЕС и вероятните промени в политическата посока след президентските избори в САЩ, са склонни да се отразят на икономическите и на кредитните перспективи. "Мудис" отбелязва, че нестабилността на кредитните спредове и на валутните курсове в резултат на политически рискове, могат да повлияят на способността на някои емитенти да осъществяват нови заеми или да рефинансират техните дългове.

В доклада се посочва, че световното търсене е малко вероятно да се подобри достатъчно, за да даде тласък на растежа на международната търговия през 2017-а година, като същевременно увеличаването на протекционистки настроения ще действа като допълнителен негативен фактор, ограничаващ растежа през следващите години.

Относно изменението на климата, усилията за ускоряване на глобалното намаляване на въглеродните емисии (т.нар. "декарбонизация") ще имат съществени кредитни последици за редица сектори с висока въглеродна интензивност. Въпреки това съществува значителна степен на несигурност по отношение на политиката на новата администрация на САЩ към Споразумението от Париж, което би могло да накара другите страни да реагират, ако Съединените щати се стремят към оттегляне от това споразумение, отбелязва "Мудис".

Основните промени от технологичните иновации и дезинтеграции ще започнат да се проявяват през 2017-а и 2018-а година, като "Мудис" смята, че през следващите две години ще станем свидетели на ускоряване на технологичния напредък по отношение на стратегии и инвестиции. Темпът на технологичните иновации също така ще има потенциал да създаде по-конкурентен пейзаж, но може да доведе до прекъсване на веригите за доставки в редица индустрии.

Рисковете по отношение на перспективите, определяни от кредитната агенция, са в низходяща посока с оглед на потенциални изненади от нарастващ риск за преоценка на активите или за загуба на доверието относно способността на Китай да направлява процеса на намаляване на задлъжнялостта и на ребалансиране на втората по сила световна икономика.

Положителни изненади за рисковете пък включват подновяване на фокуса към фискалната експанзия посредством нарастване на разходите за инфраструктура в развитите икономики, които биха могли да предоставят краткосрочен ободряващ ефект за растежа на световната икономика. В същото време обаче, подобна експанзия може да доведе до нарастване на държавния дълг и отново да засили опасенията за устойчивост на дълга.

Докладът "Глобални кредитни перспективи" е част от цялостна серия годишни доклади на агенция "Мудис", които анализират основните кредитни условия през следващите 12 до 18 месеца. Те включват доклади за суверенния кредитен рейтинг, корпоративните финанси, банковото и застрахователното дело и структурните финанси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна