Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Румен Овчаров е с повдигнато обвинение по мегаразследването "АЕЦ Белене"

Според прокуратурата Овчаров е нанесъл щета в размер на 193 милиона евро на НЕК

| обновено на 17.11.16 в 17:19
Румен Овчаров
Снимка: БГНЕС
Обвинение по мегаразследването "АЕЦ Белене" е повдигнато и на бившия енергиен министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров
Става дума за обвинение в безстопанственост. Според прокуратурата Румен Овчаров е нанесъл щета в размер на 193 милиона евро на НЕК за вече известния стар проект, стария реактор на АЕЦ "Белене", за който преди време с обвинения се оказа и наследникът на Румен Овчаров, Петър Димитров, както и двама бивши шефове на НЕК. 

Според прокуратурата, през 2006 година като министър и принципал на НЕК, Овчаров е допуснал двамата изпълнителни директори на НЕК тогава Мардик Папазян и Любомир Велков да подпишат споразумение с "Атомстройекспорт" във връзка с изграждане на нова ядрена централа в Белене. Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки преди да е избран инвеститор, последвали са плащания, в размер на 193 милиона евро, което всъщност е и щетата за НЕК. Велков и Папазян също ще станат обвиняеми. 

Първият коментар на Румен Овчаров след като излезе от столичното следствие беше, че според него прокуратурата координира действията си с американското посолство, тъй като преди няколко дни му е отказана виза да пътува до САЩ, а пък неговият адвокат Васил Василев призова главния прокурор веднага да внесе делото в съда, за да свърши то до Нова година.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви в отговор, че не разбира каква е връзката, тъй като няма представа защо на Овчаров му е била отказана виза.
Велков и Папазян вече са обвиняеми по друга линия от мегаразследването "Белене" заради продажбата на оборудването на стария реактор, по това обвинение, с обвинение е и бившият енергиен министър Петър Димитров. От думите на говорителя на главния прокурор днес стана ясно, че обвиняемите по "Белене" ще нарастват, включително и на ниво бивши енергийни министри. 
Утре се очаква обвиняем да стане и Делян Добрев, а Румяна Арнаудова не отрече, че клиент на прокуратурата ще е и предшественика му в кабинета "Борисов 1" Трайчо Трайков. И накрая една любопитна подробност по този сюжет. Повдигнатото днес обвинение на Румен Овчаров е било на ръба на давността, която за неговото престъпление изтича след няколко дни, на 29 ноември. 
Арнаудова коментира темата на брифинг, който трябваше да отчете ефекта от акцията на пункта "Дунав мост", седем задържани остават в ареста засега. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и даване на подкуп, били са документирани за първи път чрез дрон.
Още по темата можете да чуете в репортажа на Силвия Великова в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна