Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Фийон води в президентската номинация на "Републиканците" във Франция

| обновено на 20.11.16 в 10:11
Франсоа Фийон

В Париж се провежда първият тур на вътрешнопартийните избори на френската дясна Републиканска партия за определяне на кандидат за президент на изборите догодина. Право на глас има всеки регистриран френски избирател, който плати такса от 2 евро за покриване на разходите по вота и подпише декларация, че подкрепя десноцентристите и десните в политическия спектър. Евентуален балотаж ще има на 27 ноември.

След тримесечна кампания седемте десни кандидати за президент на Франция са изправени пред избора на симпатизантите си. 10228 секции са открити за първия тур на първичните избори. В тях могат да участват всички френски избиратели, готови да подпишат изготвената "Републиканска харта за дясноцентристките ценности".

Активността се очертава висока: над 3 милиона французи са потърсили адреса на своята секция на сайта на кампанията. Резултатът обаче е трудно предвидим. Ако проучванията сочеха продължително за фаворит бившия премиер Ален Жюпе, подкрепян и от центристите, в последните дни той беше изместен от доста по-консервативния Франсоа Фийон, също бивш премиер, определян като най-убедителен на последния телевизионен дебат в четвъртък. В първата тройка е и бившият президент Никола Саркози. Двамата кандидати, излезли начело след днешния вот, ще се състезават на втория тур идната неделя.

За първи път първични избори бяха проведени от социалистите. През 2011 г. те отвориха пътя на Франсоа Оланд към президентския пост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна