Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП се споразумя с една от трите банки, отпуснали ипотечни кредити в швейцарски франкове

Комисията за защита на потребителите се споразумя с една от трите банки, отпуснали на български граждани ипотечни кредити в швейцарски франкове. Швейцарският франк поскъпна с почти 30 % спрямо еврото, след като в началото на 2015-а централната банка на страната премахна фиксирания максимален курс.  

Всички потребители, които са изтеглили кредити в швейцарски франкове ще могат да ги превалутират в евро или лева като по силата на постигнатото споразумение банката поема 80 процента от валутния риск в момента на теглене на кредита. Освен това те ще плащат преференциален лихвен процент, който е по-изгоден от този за настоящите кредитополучатели. Споразумението обхваща и тези длъжници, които не са били редовни платци, но срещу тях няма издадени изпълнителни листове, а срещу тези, които е образувано изпълнително производство, могат да търсят правата си по съдебен ред. 

По-рано Комисията за защита на потребителите заведе колективни искове срещу трите банки, отпускали заеми в швейцарски франкове и заложили неравноправни клаузи в договорите си. След постигнатото споразумение колективният иск срещу тази банка ще бъде оттеглен. Водят се преговори за подобно споразумение и с останалите две банки. Постигнатото споразумение е при условие, каквито не са били извоювани с нито една от останалите държави, в които е възникнал този проблем, посочват още от комисията за защита на потребителите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна