Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златните минути на Радио София":

50 години без Светослав Минков – „бащата“ на фантастиката в България

Днес се навършват 50 години от смъртта на Светослав Минков, приеман за "баща" на модерната фантастика в България.

Неговото верую било, че хората са сенки, а животът им е игра на сенките. Космополит и особняк, той бил наричан Гарвана, не само заради черната си коса и големия си нос, но и заради манията си да се възхищава и кичи с нещо „чужбинско".

Роден през 1902 г. в Радомир, Светослав Минков завършва средното си образование в София, последователно учи във военно училище в Австрия, славянска филология в Софийския университет, Търговско-стопанска академия в Мюнхен. Има възможността да пътува в редица страни на Европа, Азия и Латинска Америка. 

Получил солидно образование, добил разностранна култура, Минков е от най-ерудираните и може би най-ексцентричните български писатели. Неговото творчество е богато не като обем, а с неочакваните си и разностранни идеи.

Любопитен факт от биографията на Минков е, че е основател (заедно с Владимир Полянов) на първото специализирано за фантастика издателство в света - „Аргус“. Неговият сборник с разкази „Синята хризантема“, издаден през 1922 г., e смятан за първата фантастична книга в България.

В творбите си Светослав Минков се прочува като майстор на изтънчената интелектуална подигравка и на бодливата сатира. Типичен пример е героинята от разказа „Дамата с рентгеновите очи“ Мими Тромпеева, която след като се сдобива с рентгенов поглед, забелязва, че „някои хора, предимно от хайлайфа, нямат никакъв мозък в главите си“.

Спомен за Светослав Минков и този актуален и днес персонаж е откъсът, който ще чуем в изпълнение на Апостол Карамитев. Записът е от 1969 г.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна