Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камбоджански съд потвърди присъдата на двама лидери на Червените кхмери

| обновено на 23.11.16 в 17:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специализираният съд в Пном Пен потвърди доживотните присъди на най-високопоставените лидери на Червените кхмери в Камбоджа до момента.

Осъдените Нуо Чеа и Кхиео Сампан са най-високопоставените ръководители на Червените кхмери, които са получили присъди досега. По време на управлението от 1975 до 1979 г. марксисткият режим е отговорен за практическото разрушаване на модерното общество в Камбоджа, което води до смъртта на една трета от тогавашното население. Двамата са обвинени в престъпления срещу човечеството, масови убийства и преследване на политически опоненти.

Специализираният трибунал отхвърли тяхното обжалване и потвърди доживотните присъди с мотива, че подсъдимите нямат никакво съображение за съдбата на камбоджанския народ. Трибуналът е сложна система от съдилища, които са резултат от взаимодействието между Камбоджа и ООН за преследване на ръководители на Червените кхмери.

Потвърждаването на доживотните им присъди бе приветствано от международната общност и камбоджанското общество. Както осъдените, така и повечето оцелели червени кхмери са в напреднала възраст. Лидерът им Пол Пот почина през 1998 г., без да му бъде потърсена отговорност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна