Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от ЛТУ започнаха санитарна резитба на символа на Сливен - Стария бряст

Снимка: Стоян Радев

Експерти от Лесотехнически институт започнаха санитарна резитба на символа на Сливен - Стария бряст. Целта е укрепване и поддържане на жизнеността на вековното дърво


Санитарната резитба на дървотo е належаща, защото стъблото е изгнило отвътре, а клоните му може да го разцепят на две, коментираха специалистите от Лесотехнически я институт. Освен това днес предстои то да бъде инжектирано за трети път срещу т.нар. „Холандска болест“.

Ще използваме за трети път този фунгицид, за да приключим вегетацията  да се подготви за зимата. Кастренето е с идея да е намали масата, която има, за да може при сняг да издържи на тежестта или ако има ветрове, да се намали короната и по този начин дървото да е по-устойчиво, коментира екологът Рашид Рашид.


Предвидено е лесотехниците да отворят всички хралупи в дървото, да наторят почвата, като тази процедура ще бъде повторена и на пролет. 

Към община Сливен предстои да бъде дадено предписание за укрепване на по-развитата част от дървото, която поради тежестта си има опасност да падне върху пешеходната зона. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна