Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Фийон спечели първичните избори на десницата за президент на Франция

| обновено на 28.11.16 в 08:25
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франсоа Фийон е кандидатът на френската десница за президентските избори през 2017 г. Бившият премиер на Франция спечели убедително балотажа на първичните избори с над 66% гласове.

За френската десница кандидат-президентската кампания вече започна. Франсоа Фийон убедително се наложи като кандидат със съкрушителната си победа на първичните избори. "Нуждая се от всички вас"- заяви той снощи. Съперникът му на балотажа Ален Жюпе увери, че ще го подкрепя в кампанията.

Първата задача на кандидата на десницата ще бъде обединението на дясното пространство за тежката рефомистка програма, която предлага: остро съкращение на броя на държавните служители, намаляване на публичните разходи, край на 35- часовата работна седмица, реформа на здравната каса. Във външната политика Фийон не изключва диалога с Русия. Защитник е на християнските и традиционните ценности.

Според последните проучвания на евентуален балотаж на президентските избори Фийон би победил лидерката на крайната десница Марин льо Пен.

Стабилният избор на десния кандидат за президент е сериозно предизвикателство пред френската левица, която се готви за първичните си избори в силни разделения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна