Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пл. Георгиев: Комисията за конфискация проверява наскоро обвинените бивши и настоящи министри

Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество проверява наскоро обвинените бивши и настоящи министри. Това каза председателят ѝ Пламен Георгиев, но отказа подробности заради секретността на проверките.

Той обясни, че делото за отнемане на имущество за близо 2 милиона лева от бившия заместник-председател на 42-рото Народно събрание Христо Бисеров вече тече на първа инстанция и ще продължи, независимо от изхода на наказателното дело срещу него.

Най-голямото дело - за конфискацията на близо 2,2 милиарда лева - срещу мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев обаче все още не може да започне заради множество документи, които трябва да бъдат разменени между страните, каза Георгиев и обясни една от схемите, по която е била фалирана КТБ:

Дружества, които са без никаква история, с един-два месеца живот, да се отпускат десетки милиони. Тези дружества естествено няма откъде да връщат парите си. Още по-странно за нас им се отпускат нови заеми - де факто от банката. Сумата нараства, нараства. Те започват да връщат реално кредитите си от пари, които им се дават от нови кредити и в един момент се спира с връщане на парите. Фирмата обявява фалит. Парите изчезват. Страшно много и различни са начините за източване на тази банка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна