Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирано звено "Антикорупция" внесе в съда обвинителен акт срещу Румяна Ченалова

| обновено на 02.12.16 в 20:43
Снимка: БГНЕС

Дисциплинарно уволнената съдия Румяна Ченалова отива на съд за длъжностно и документно престъпление. Предстои делото да бъде насрочено в Софийския градски съд, където до миналия януари Ченалова беше съдия

Престъпленията, за които Ченалова става подсъдима, и заради които миналия април тя прекара 72 -часа в ареста,  са свързани с търговски спор между  дружество "Обединени Енергийни търговци"  и НЕК. 

Според прокуратурата тя го е гледала в полза на частното дружество и с цел му набави финансови облаги в размер на близо 435 000 лева. В резултат – по-сериозно е било разколебано дори и незначителното доверие на обществото в правилното осъществяване на правораздавателната функция на органите на Съдебната власт и е пострадал авторитетът на Софийски градски съд.  Националната електрическа компания пък ще има възможност да разполага с незаконно запорираните от Ченалова близо 6 300 000 лева.

Доказателствата срещу Румяна Ченалова са събрани в 18 тома, 12 класьора и една папка, уточняват от държавното обвинение.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна