Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната банка на Гърция може да продаде своето българско поделение ОББ до края на годината

Белгийската банка KBC и унгарският кредитор OTP Bank са отправили оферти към Националната банка на Гърция (NBG) да закупят нейното българско поделение ОББ, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки два свои банкови източника.

Националната банка на Гърция се опитва да продаде ОББ, която е четвъртият по големина кредитор в България, като част от нейните планове за преструктуриране, които бяха договорени с банковите регулатори, за да повиши капиталовата си позиция. Тя също така проява интерес за продажба и на своето застрахователно поделение National Insurance.

Имаме две оферти за покупката на ОББ, направени от банките KBC и от OTP, заяви пред Ройтерс източник от гръцката кредитна институция. Продажбата на ОББ на една от тях вероятно ще бъде договорена до края на годината, допълни втори източник на агенцията.

Счетоводната стойност на ОББ към края на септември се оценява на 1,32 млрд. лева, показват данни на БНБ, като общата стойност на нейните активи възлиза на 7,1 млрд. лева. Трябва обаче да се има предвид, че по-рано този месец ОББ, която е 99,9% притежание на Националната банка на Гърция, одобри раздаването на дивиденти за около 260 млн. лева. Изпълнителният директор на ОББ Стилиян Ватев обаче отбеляза, че основното ниво на капиталовата адекватност ще достигне 20% от активите на банката спрямо 29% преди планираното раздаване на дивиденти и ще бъде постигнато по-добро ниво на управление на банковия капитал.

Унгарската OTP, която контролира Банка ДСК - втората по големина банка в България, отказа да коментира информацията на Ройтерс. Главният изпълнителен директор на OTP Шандор Чани обаче заяви през миналия месец, че банката проучва възможности за придобиване на нейни конкуренти и вероятно ще приключи най-малко една подобна сделка в рамките на следващите три месеца.

Говорителка на KBC пък заяви само, че белгийската банкова група търси нови възможности за бизнес в основните си пазари, подчертавайки, че България е именно такъв пазар, но и тя отказа да коментира информацията на Ройтерс относно проявен интерес за покупка на ОББ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна