Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаме подкрепа от ЕС за бърз интернет за Северните Балкани

Снимка: http://www.businesskorea.co.kr

Министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България - Ивайло Московски, на Румъния Делиа Попеску и на Сърбия Расим Ляич изпращат общо писмо до Европейската комисия за подкрепа на проекта за трансгранична инфраструктура за достъп до интернет в един от най-слабо развитите райони на Европа – Северните Балкани. Заедно, трите държави споделят едни и същи предизвикателства в развитието на широколентовия достъп до интернет.

Сходни са и проблемите в контрола на границите. Той се изразява в свързаността на камерите за наблюдение и обменът на информация между граничните власти. Северните Балкани са гореща зона за миграцията по пътя към западноевропейските страни, поради което проектът може да има стратегически ползи за Европа и да допринесе за значително засилване на контрола на ситуацията с бежанците и нелегалната миграция. В писмото се посочва още, че достъпът до свръхбърз интернет от ново поколение е решаващ за интелигентното развитие на местните икономики.

България, Румъния и Сърбия обединиха усилията си за тристранно споразумение за създаване на трансгранична широколентова инфраструктура още през 2013 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени