Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Южна Корея прие предложението за отстраняване на президента Пак Гън-Хе

| обновено на 09.12.16 в 12:16
Пак Хън Ке
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Южна Корея прие предложението за отстраняване на президента Пак Гън-Хе, след като името ѝ беше замесено в корупционен скандал, предаде АФП. Тя е обвинена за случая в злоупотреба с власт и търговия с влияние, извършена от нейна близка приятелка.

Решението на парламента бе прието с огромно мнозинство и бе подкрепено дори от депутати от управляващата консервативна партия. С днешното гласуване президентските задължения временно се поемат от министър-председателя Хуанг Кьо Ан. В следващите три месеца Конституционният съд ще реши дали да отстрани окончателно Пак Гън-хе от поста.

Пак, която е дъщеря на бивш корейски военен диктатор от началото на 60-е години, се бори с множество скандали по време на своето управление. Скорошни разкрития показват, че тя и нейна приятелка са оказвали влияние на големи фирми да правят дарения от милиони долари, което предизвика продължителни масови протести.

През последните два месеца милиони корейци излязоха на улиците на големите градове с призиви за нейната оставка. Пак отрича да е нарушила закона, но се извини, че се е доверила на своята близка. Въпреки това доверието в нея спадна до рекордно ниското ниво от 4%, а политическата криза застрашава да забави и корейската икономиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна