Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес е открита банкова сметка за дарения

314 200 дарителски SMS-а са изпратени до момента в помощ на пострадалите от Хитрино

Областната дирекция на МВР в Шумен ще съдейства на жителите на селото за издаването на нови лични документи

| обновено на 12.12.16 в 17:52

314 200 SMS-а са били изпратени на номер 14 66 към трите мобилни оператора в рамките на Националната кампания на БЧК,  съобщи за "Хоризонт" Деница Паръмова, директор на младежката организация на Червения кръст. Чрез един изпратен SMS хората даряват на пострадалите един лев.  12 доброволици на БЧК работят на терен, като раздават храна и вода на пострадалите в евакуационните центрове в Шумен и село Тимарево.

Най-важното нещо в такава ситуация е координацията между всички правителствени и неправителствени организации, които работят на терен. Ако държавата поеме определени нужди, то ние ще се насочим към други, които не са покрити от нея или от други неправителствени организации. Това би могло да бъде покъщнина, би могло да бъде подпомагане по друг начин, би могло да бъде храна, в момента има нужда от храна и вода, които са основните базови потребности на тези хора.

От БЧК казаха още, че е в ход създаването на Обществен съвет, който трябва да направи оценка на щетите. За да има по-голяма прозрачност при разпределянето на средствата омбудсманът Мая Манолова е приела да бъде председател на Обществения съвет. В него ще бъдат включени още кметът на село Хитрино и представители на медиите.

Областната дирекция на полицията в Шумен ще съдейства на жителите на село Хитрино за издаването на нови лични документи. Общинската администрация в Хитрино ще изготви списъци на жителите на селото с унищожени, повредени или липсващи  - лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторни превозни средства. След предоставяне на списъците в шуменската полиция, на хората безплатно и в най-кратки срокове ще бъдат издадени българските лични документи.

От днес е открита банкова сметка за дарения на Община Хитрино. От Областния щаб за защита на населението при бедствия в Шумен призовават всеки, който има възможност, да помогне за възстановяване на щетите. 
BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF
"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД

Държавните горски предприятия даряват хиляда кубични метра едра строителна дървесина на пострадалите в с. Хитрино. Дървеният материал ще бъде използван за възстановяване на домовете на хората.  По пазарна оценка стойността на дарението е около 130 000 лева. Министерството на земеделието съобщава, че държавните горски предприятия ще осигурят безвъзмездно дърва за огрев за всички засегнати от трагедията.

Областната администрация в Добрич съвместно със структурата на Българския червен кръст в града също се включват в кампанията за набиране на средства за пострадалите в Хитрино.

Областният управител на Добрич съвместно с Областния съвет на БЧК - Добрич се обръщат към жителите на областта с апел да помогнат на пострадалите при тежкия инцидент в село Хитрино. Всеки добруджанец може да дари парични средства според възможностите си в сградата на Областната администрация, където е поставена кутия „Помощ за Хитрино“.

От Българския червен кръст в Добрич съобщават, че складът на организацията в града все още не е отворен за материални дарения, но е в готовност при нужда да заработи.


Наводненото през 2012 година харманлийско село Бисер, което даде 11 жертви, също се включва в дарителската кампания за Хитрино. Община Харманли събира пакетирани хранителни продукти. Средства се набират в кутии, поставени в общината.


Три хиляди лева преведе община Златарица по сметката на община Хитрино. Решихме да направим финансово дарение, защото в такава тежка ситуация парите са по-бързата помощ, докато стане ясно от какво имат нужда пострадалите семейства, каза кметът на Златарица Пенчо Чанев. Той призова останалите общини също да помогнат според възможностите си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна