Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операцията по изтегляне на дерайлиралите цистерни в Хитрино започва

| обновено на 14.12.16 в 07:10
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта Ивайло Московски изрази надежда, докато е светло, да бъдат обработени 2-3 цистерни: 

Направени са насипи с голяма фракция за автокрановете от двете страни. Започва се от последната дерайлирала цистерна. Наричаме я 12-а, условно, та там ще влезе железопътна механизация, кран 60-тонен, който ще започне работа утре сутринта. Паралелно с това се работи по контактна мрежа с две вишки от двете страни.

СнимкаЩе бъде направена и експертиза – след изваждане на хоризонтално безопасно място на всяка една от цистерните, ще бъде направен окончателен оглед от следствието и прокуратурата, обясни още Московски:

Имаме подготвена днес площадка на кариерата от другата страна на пътя. Това е на максимално безопасно разстояние от населеното място. Там ще се складират вече извадените цистерни, на които им предстои пълнителна и последна фаза с азот от специалисти, които да им позволят вече на дълго разстояние да бъдат транспортирани, в случая до площадката на град Русе, на която е собственик на транспортната фирма.

СнимкаСлед 4-5 дни ще започне извозването на цистерните, като първо ще бъдат качени в гондоли, които бяха донесени и осигурени заедно с крановете. Според министър Румяна Бъчварова цистерните са напълно безопасни, т.е. тяхното прекачване върху гондолите може да стане:

Обработени са всички цистерни до ниво, което позволява по-нататъшни операции с тях. Това означава, че не всички са на 100% изпразнени, но има възможност да бъдат премествани и от тук нататък всичко, което е необходимо, за да бъдат извеждани.

Обръщаме внимание, че не е безопасно на жителите да влизат в къщите все още, докато не бъдат завършени окончателните проверки. Може да има обгазяване на ниските места. Това би било опасно,
допълни Бъчварова, като поясни, че обезопасяването на къщите и улиците продължава.

Снимка28 пожарникари спасители остават на дежурство през нощта, за да обезопасяват мястото на инцидента в село Хитрино, обясни главен комисар Николай Николов, като подчерта, че все още има изтичане на газ от едната цистерна: Поради което и в ниските места, особено в избените помещения от северната страна на селото, е възможно наличието на газ.

Хората, които влизат, за да хранят своите животни, ако усетят и най-малкият мирис – веднага да съобщават, за да предприемем мерки по обезопасяването. В никакъв случай да не се пушат цигари и предприемат други подобни дейности, свързани с огън, 
подчерта главен комисар Николов.

СнимкаВъздухът в района е чист въпреки изпускането на газ от една от цистерните. По-рано през деня премиерът в оставка Бойко Борисов беше на посещение в село Хитрино, където извърши оглед, след който посочи:

В момента, в който техническите лица кажат, че хората могат да се върнат, то заедно с тях ще да дойдат строителните материали. Едновременно с това сме подготвили дограми, прозорци, керемиди и селскостопанските сгради, които включително ще им оправим на хората. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна