Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският премиер получи вот на доверие от Долната камара на парламента

Паоло Джентилони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на депутатите в италианския парламент гласува  вот на доверие на правителството на Паоло Джентилони. Сената ще гласува утре.  Във вота не участват "Северната лига” и "Пет звезди"

С 368 "за" срещу 105 гласа "против"  Камарата на депутатите гласува доверие на правителството. Преди това премиерът Джентилони го представи  като  кабинет на отговорността и стабилността.

Джентилони посочи най-важните задачи пред него, засягащи пострадалите от земетресението райони и икономическия тласък чрез южна Италия . Изтъкна, че” банковата система е стабилна с изключение на специфични случаи заради  несъответстващо и незаконно поведение , за чието решаване правителството има готовност при  нужда да гарантира стабилността и спестяванията на гражданите.

В международен план, премиерът припомни важната заетост на Италия като председателстващ Г7 догодина,  поста й на непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Европейският съвет в Рим през март.

Заради грубия език на депутати от опозицията, премиерът с финес обясни, че парламентът не е социална мрежа. Отказът й да гласува, Джентилони  иронично интерпретира  чрез самата постъпка на опозицията с думите:
Толкова много обичаме парламента, че не влизаме в него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна