Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кристо на светло" в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" - Кюстендил

Снимка"Плаващите кейове на Кристо" е впечатляващо събитие в световното съвременно изкуство – историческо и библейско, просто и фундаментално, едновременно пътешествие и поклонение. Това е 27-ият мащабен проект на Кристо и Жан-Клод, открит за широката публика в периода 18 юни  – 3 юли 2016 г. в италианското езеро Изео. За 15 дни той бе посетен от над милион и половина почитатели на тяхното изкуство от цял свят. Кристо и Жан-Клод безспорно са явление в световния художествен авангард. 

"Плаващите кейове" провокират творческо вдъхновение и пораждат нови артизяви, една от които се открива в кюстендилската Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора". Изложбата "Кристо на светло" се организира от групата за изкуства "Gruppo de Artes", обединяваща художници, фотографи, режисьори и други творци. Мартин Захариев, Илона Захариева, Петър Китанов, Румен Саздов, Николета Георгиева, Надежда Александрова и Светослав Димитров представят своя поглед към "Плаващите кейове" на Кристо. Авторите споделят завладяващата емоция, породена от творбата на световноизвестния авангардист. 

В експозицията с фотоси, рисунки и видеография са включени и два плаката с оригинален подпис на Кристо, а също и парчета от златистия плат.

Имахме удоволствието да преживеем това пътешествие по плаващите кейове, събитие, което се случва веднъж в живота... Там никой от присъстващите не мислеше за проблемите си и като в безтегловност вървяхме сред красивата природа по слънчевите пътеки на Кристо в средата на езерото с усещането, че тук сме на точното място и всичко красиво на този свят ни принадлежи, разказва художничката Илона Захариева. Това, което ви показваме в нашата експозиция, е само една малка част от усещането, настроението и инвенциите, които породиха у нас "Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод – определени като най-значимото културно събитие в Европа за 2016 г.

Кристо и Жан-Клод успяват сами да финансират своите грандиозни проекти, като в реализацията им вземат участие и стотици българи и чужденци. Това са екипи от инженери, архитекти, конструктори, водолази и безброй доброволци. За последния си проект Кристо наема основно своя екип от България посредством своя племенник Владимир Явашев. Част от този екип е и нашият приятел Светослав Димитров, провокирал това пътуване, споделят от "Gruppo de Artes".

Откриване на 16 декември 2016 г. от 17.30 ч. в ХГ "Вл. Димитров – Майстора" - Кюстендил

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна