Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две от авариралите цистерни вече са изтеглени от Хитрино

| обновено на 15.12.16 в 18:46
Снимка: Радио Шумен

Първите две катастрофирали цистерни вече са изтеглени от гарата в село Хитрино. С локомотив е издърпана първата цистерна, която е тампонирана. От нея изтича газ, но тя е могла да се движи на собствен ход и затова е изтеглена с локомотив по релсовия път.  Втората цистерна, пък, е натоварена на автовоз. 

През нощта подготвителните дейности ще продължат, за да може утре сутрин в 8 часа да бъде извозена още една цистерна. Всички ще бъдат позиционирани на подготвената втора площадка на кариерата до село Каменяк, където ще бъдат охранявани денонощно с термокамери на Гранична полиция, увери началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов и допълни:

Утре екипи на фирмата превозвач започват тяхното пълно обезопасяване, след което ще бъде издаден протокол, че е безопасно, т.е. цистерната ще се смята оттук нататък за старо желязо. Ще има разпореждане на 15-ия ден да няма нищо от тези цистерни в тази кариера. В тези 15 дни цистерните ще се пазят много сериозно.

По-рано Николай Николов заяви, че очаква ден след като тези цистерни бъдат изнесени, село Хитрино да бъде достъпно и хората да могат да стигнат до домовете си. Срок за приключване на операцията не може да бъде даден, обявиха по-рано днес от кризисния щаб.

От пункта, който е организиран в подкрепа на пострадалите в съседното село Тимарево, заявиха, че вече нямат нужда от дрехи, а само от пакетирани храни. Все повече стават хората, които искат да получат такава помощ. Днес бяха раздадени хранителни пакети на 150 души 
от Хитрино. Те са платени с пари от дарителската сметка на Общината, в която вече има над 178 000 лева, обяви председателят на Обществения съвет в Хитрино Севджан Акиф
Утре ще бъдат направени пакети за 250, които са настанени в околните села и в Шумен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени