Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново правителство в този парламент може да има заради сформиралото се мнозинство

Снимка: bnt.bg

След преговорите между Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ГЕРБ стана ясно, че скоро може да има ново правителство в рамките на този парламент, защото се е оформило се ново парламентарно мнозинство. От ГЕРБ дори могат да предложат министри въпреки изказаното по-рано мнение, че отговорността за правителството трябва да е изцяло на взелите мандата. Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов националните интереси са по-важни:

Можем да кажем, че има различни мнения. Но националните интереси са по-важни от това кой какво смята. Има много ясно изразено парламентарно мнозинство. Търсим пресечните точки, около които да се обединим. Министър-председателят ще бъде излъчен от Реформаторския блок.

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски каза, че сегашната формула на управление трябва да остане, но че той и колегите му не могат да подкрепят промените в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарен вот, както поиска премиерът в оставка Бойко Борисов:

Мажоритарният вот, по начина, по който мина на референдума, би нанесъл огромни поражения върху българската демокрация и няма да го подкрепим.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов отказа изявления след разговорите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна