Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази без промяна паричната си политика, но повиши оценката си за икономическото развитие

ЯЦБ

След края на двудневното заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без промяна настоящата стимулираща парична и лихвена политика, отразявайки очакванията на финансовите пазари, но в същото време повиши своята оценка за икономическото развитие на островната държава.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта си, определена преди две заседания, да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Тя запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), на годишно ниво от 80 трлн. йени, както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Днешното решение беше взето със 7 срещу 2 гласа, като отново членовете на банката Сато и Куичи гласуваха против контролирането на доходността на дългосрочните японски облигации близо до нулата и против размера на програмата за покупки на активи от 80 трлн. йени годишно.

Централната банка отбеляза, че японската икономика продължава своя тренд на постепенно възстановяване, но в същото време повиши прогнозите си за растежа на износа и на индустриалното производство. Това се различава от нейното изявление след предходното заседание, проведено на 1-ви ноември, когато ЯЦБ също посочи, че японската икономика продължава да се възстановява със скромно темпо, но при известна слабост на износа и на производството.

По-рано през деня японското правителство също обяви възходяща ревизия на своите икономически прогнози и вече очаква повишение на реалния брутен вътрешен продукт на Япония с 1,5% през следващата фискална година, стартиращата от 17-и април, при предишна оценка през юли за по-слаб растеж с 1,2%, както и повишение на номиналния БВП с 2,5% (над юлска прогноза за растеж с 2,2%). Правителството повиши и своята оценка за икономическия растеж през настоящата година - до 1,3% за реалния БВП (от 0,9% предишна оценка), но намали до 1,5% прогнозира си за растежа на номиналния БВП (от 2,2% през юли).

Власите в Токио очакват нулева инфлация през настоящата година (под предишна оценка за повишение на индекса CPI с 0,4%) и повишение на индекса на потребителските цени с 1,1% през следващата финансова година. В същото време и Японската централна банка посочи, че годишната инфлация вероятно ще остане леко негативна или нулева за известно време с оглед на ефекта от спадащите енергийни ценим, но продължава да очаква тя да нарасне с целевото ниво от 2 на сто.

Японската йена отслабна след очакваното решение на ЯЦБ, парирайки първоначалното си възходящо движение, което беше факт след терористичните атентати в Турция и в Германия. Доларът поскъпва обратно над 118,00 йени, отскачайки от сутрешно дъно около 117,00 нивото, което беше ударено за кратко с оглед статута на йената като "валута-убежище" при новините за убийството на руския посланик в Турция и последвалия кървав терористичен атентат в Берлин, отнел живота на поне 12 души. Швейцарският франк, който също се ползва със статута на "валута-убежище", поскъпва към 6-месечен връх спрямо еврото около 1,0679 франка, но отслабна спрямо долара към 1,0285 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна