Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският външен министър: При взаимно уважение отношенията със САЩ ще останат стабилни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношенията между Китай и САЩ са изправени пред нови предизвикателства и неясноти, но при взаимно уважение към ключовите интереси на страните те ще останат стабилни. Това заяви китайският външен министър Уанг И в интервю за вестник "Пийпълс дейли".

Според Уанг И отделен човек не може да попречи на връзките между двете страни.

Това е историческа тенденция, която не може да бъде променена от волята на едно лице и е правилната посока за развитието на отношенията между Китай и САЩ, посочи Уанг И, без да споменава поименно бъдещия американски президент Доналд Тръмп.

В същото време китайското министерство на търговията обяви, че задълбочаването на търговското сътрудничество със САЩ няма да се промени, след като Тръмп встъпи в длъжност като американски държавен глава през януари. Ведомството обаче предупреди Вашингтон да не предприема действия, които ще навредят на двустранните отношения.

Търговията между Китай и САЩ е от полза за двете страни. Не правете неща, които ще уязвят другите, без да има полза за вас, каза на пресбрифинг говорителят на китайското министерство Шен Данянг.

По време на предизборната си кампания Тръмп заплаши Китай с тарифи за внос на стоки в САЩ. Пекин се притеснява и от това, че новоизбраният американски държавен глава може да промени политиката спрямо Тайван. От 1979 г. Вашингтон поддържа само неофициални отношения с острова, който според Пекин все още е част от Китай. Властите в Пекин заплашват, че всеки ход на Тайван към официална независимост от Китай ще бъде посрещнат с военна сила.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна