Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Има индикации за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България и ЕС

Снимка: БТА/AP

Русия се опитва да отслаби Европа чрез разпространение на съмнения в ценностите на демокрацията и правовата държава. Това казва в интервю за германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" президентът Росен Плевнелиев, преведено от БТА. 

Има доста индикации за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както и в други страни от Европейския съюз, заявява Росен Плевнелиев пред германския вестник. Той дава например с честите срещи, които такива националистически антиевропейски партии провеждат именно в Москва. 
В България на публични мероприятия на такива организации понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена. Москва иска чрез подкрепата за ултранационалистически партии или движения да подкопае ЕС отвътре, категоричен е българският държавен глава. 
Силата на ЕС е в 500-те милиона граждани, които знаят в коя Европа те и техните деца биха искали да живеят. Най-силното оръжие на Европа са демокрацията, правовата държава и това, че сме изградили едно пространство, в което хората са свободни, казва още в интервюто Плевнелиев. Той отхвърля тълкуванията, че победата на Румен Радев на президентските избори е знак за сближаване с Кремъл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна